Jak zdrowo być fit...

2018-03-10

Chcesz zacząć żyć zdrowiej, bardziej aktywnie, a może już nawet zacząłeś, ale jeszcze nie ogarniasz tych wszystkich „zdrowych”, fit produktów, suplementów, odżywek, aminokwasów, superfoods, bio, eko, co z czym, kiedy, przed treningiem, a może po, rano czy wieczorem? Dojdziesz do wprawy bardzo szybko, zapewniam cię. Ważne natomiast abyś pamiętał, na co warto uważać już na starcie, dokonując wyborów produktów określanych jako fit? Gdzie mogą czyhać na ciebie pułapki?

Po pierwsze należą Ci się gratulacje, że postanowiłeś zmienić coś w swoim dotychczasowym życiu, najwidoczniej było w nim coś, z czego nie byłeś do końca zadowolony. A życie to podobno trzy słowa wybór, szansa, zmiana. Musisz dokonać wyboru, skorzystać z szansy, jeśli chcesz coś zmienić... Zatem można by śmiało rzec, że wybrałeś zdrowie, postanowiłeś zadbać o siebie, aby zmienić swoje życie na jeszcze lepsze. Każda, nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Jeśli już zrobiłeś ten krok, który zawsze jest tym najtrudniejszym, należą ci się wielkie gratulacje i brawa za odwagę. To twój pierwszy krok do nowego stylu życia, to krok do zdrowego umysłu i ciała, to krok w stronę nowych, zdrowych nawyków. Ta zmiana to nie kolejna dieta cud, na chwilę, na jakiś czas, do lata, do sylwestra, do wesela- to zmiana twojego dotychczasowego stylu życia, to zmiana na zawsze. Twoje ciało to twój dom, jeden jedyny wyłącznie twój, to twoja świątynia. Twoje ciało jest wyjątkowe, niepowtarzalne i piękne, bo jest twoje, zatem dbaj o nie, troszcz się, kochaj i dostarczaj tego, co najlepsze, a ono odwdzięczy ci się z całą pewnością swoją kondycją, wyglądem i spokojem umysłu, bądź jak wolisz ducha. Nie bez kozery mówi się – w zdrowym ciele zdrowy duch i wice versa. Jeśli coś kochamy, jeśli nam na tym zależy, to o to dbamy, prawda?

Pułapki bycia fit, na co warto uważać komponując swoje nowe posiłki:

”PRODUKTY LIGHT"

To pierwsza pułapka wszystkich chcących schudnąć, zacząć jeść lżej, zdrowo i ogólnie „być fit”. Produkty light odchudzą, ale przede wszystkim Twój portfel- zazwyczaj są droższe od tych standardowych. Kolejna kwestia to zawartość opakowań tych tzw. lekkich produktów. Ubytek tłuszczu producent zastępuje zwiększoną ilością węglowodanów, bo inaczej taki serek czy jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu byłby nie do zjedzenia. Produkty ubogotłuszczowe to też produkty ubogowitaminowe (warto pamiętać, że tak istotne witaminy jak A, D, E i K to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach). Oprócz solidnej porcji cukru możesz znaleźć w nich jeszcze wiele szkodliwych dla zdrowia związków i wypełniaczy. To logiczne, kosztem tłuszczu musi pojawić się w produkcie coś w zamian. Zatem nie wybieraj produktów light. Czytaj skład. Sprawdzaj ile białka i tłuszczu, a ile cukru w zawartości opakowania.

 

SUGAR FREE 

Następną pułapką świeżych fit zapaleńców, amatorów odchudzania, a także ludzi chorych np. na cukrzycę są produkty oznaczane jako tzw. „bez cukru”, „sugar free”, „zero cukru”, „bez cukru” etc. Ważne przy wyborze jest uważne czytanie etykiet. Początki mogą być trudne, bo te różne dziwnie niekiedy brzmiące nazwy niewiele nam mówią, ale odrobina wiedzy, chwila zatrzymania się, odwrócenie opakowania, przeczytanie składu, a potem będzie już z górki. Szybko stworzysz sobie bazę dobrych produktów, które będziesz instynktownie i pewnie wrzucać do koszyka. Na szczęście nasza świadomość społeczna rośnie, co przekłada się na zatowarowanie nawet małych osiedlowych sklepików dobrej jakości produktami spożywczymi. Jeszcze całkiem niedawno niemożliwym wręcz było kupić gdzieś coś bez laktozy, glutenu, tudzież syropu glukozowo-fruktozowego. Obecnie asortyment jest szeroki i nie ma potrzeby wyruszać codziennie w podróż do sklepów ze zdrową żywnością. Sprawę ułatwia również ogromny wybór fantastycznych sklepów internetowych oferujących świetne produkty w dobrych cenach z błyskawiczną dostawą do domu. A zatem, jakich zamienników cukru lepiej się wystrzegać:

- Syrop glukozowo-fruktozowy - wróg publiczny numer 1, najczęstszy słodki wypełniacz, który znajduje się nawet w produktach wcale nie uznawanych za słodkie, jak choćby w popularnym serku twarogowym z rzodkiewką:(Syrop g-f to roztwór cukrów prostych, mający postać ciągnącego się, jasnożółtego lub bezbarwnego gluta. Wytwarzany z kukurydzy. Stosowany masowo od lat 70, najpierw w USA, do Polski dotarł zdecydowanie później. Odpowiedzialny za tycie, ale także: zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, sprzyja gwałtownym zmianom poziomu insuliny i glukozy we krwi, obniża wrażliwość organizmu na leptynę, czyli hormon sytości, podwyższa poziom triglicerudów i LDL, negatywnie wpływa na komórki mózgowe. Tak , tak SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY PSUJE MÓZG. Jeśli Ty jako dziecko go nie jadłeś, dlaczego ma jeść je twoje dziecko i ty teraz? Syrop glukozowo-fruktozowy sprzyjaja rozwojowi raka trzustki, a także odpowiedzialny jest za stłuszczenie wątroby. Zakłada się, że dieta złożona z wysoko przetworzonych produktów, w tym syropu glukozowo-fruktozowego może być odpowiedzialna za prawdziwą wręcz epidemię choroby Alzheimera. Niestety chorują już coraz młodsze osoby, ledwo przekraczające 30 rok życia. Badania na gryzoniach pozwalają domniemywać, że Alzeheimer może być chorobą wynikającą ze stylu życia, określaną czasem jako trzeci typ cukrzycy tzw. cukrzycy mózgu. Nadmiar cukru prowadzi do insulinooporności, co prowadzi paradoksalnie do stanu zagłodzenia mózgu wynikającego z powodu zmniejszonej ilości receptorów insuliny. Ilość receptorów dla insuliny u chorych w zaawansowanym stadium choroby Alzheimera jest kilkadziesiąt procent mniejsza niż w zdrowym ludzkim mózgu. Zatem można śmiało powiedzieć, że choroba Alzheimera to podobnie jak nowotwory choroba karmiona cukrem.

 

- Fruktoza - czyli cukier owocowy. Sprzyja dolegliwościom jamy brzusznej, wzdęciom, bólom żołądkowo-jelitowym, podnosi poziom cholesterolu, sprzyja otyłości. Fruktoza aktywuje układ nagrody w mózgu, nie zapewniając uczucia sytości. Nadmiar fruktozy jest szkodliwy. Istnieje hipoteza, że to właśnie fruktoza jest podstawowym „pokarmem energetycznym” raka trzustki. Komórki raka z łatwością wykorzystują fruktozę w celu przyspieszenia swoich podziałów i wzrostu. Fruktoza sprzyja również chorobom sercowo-naczyniowym, odpowiada za otłuszczenie narządów wewnętrznych. Ten tłuszcz gromadzący się w boczkach i wokół narządów wewnętrznych powstaje w wyniku metabolizmu cukru dostarczanego z pożywieniem. Dodatkowo produkt przemiany fruktozy to kwas moczowy uznawany za jeden z czynników rozwoju miażdżycy. Tak więc będąc diabetykiem, pamiętaj, żeby produkty dla diabetyków dosładzane fruktozą omijać szerokim łukiem. Podobnie jak w przypadku syropu glukozowo-fruktozowego to fruktoza powoduje spadek poziomu hormonu sytości leptyny a wzrost stężenia greliny, czyli hormonu głodu co sprzyja podjadaniu i otyłości. Trzy hormony regulujące nasz apetyt to właśnie leptyna, grelina i insulina. Nadmiar fruktozy jest gorszy od nadmiaru glukozy. Pamiętaj, że zawarty w produkcie syrop glukozowy to nie to samo co glukozowo-fruktozowy. Nadmiar cukru szkodzi, ale jeśli widzisz w składzie coś co zawiera syrop glukozowo-fruktozowy lub tylko syrop glukozowy i musisz dokonać wyboru, wybierz ten drugi.

- Sukraloza - to dość częsty składnik fit produktów, będący pochodną sacharozy. Jest obecna w wielu fit jogurtach, serkach czy białkowych odżywkach. Sama sukraloza nie jest niebezpieczna, ale niebezpieczne są produkty jej rozpadu zawierające chlor. Sukraloza rozkłada się na chlorglukozę i chlorfruktozę, związki niebezpieczne dla organizmu człowieka. Zatem unikajmy produktów z sukralozą.

- Aspartam - bardzo niebezpieczny słodzik, posądzany o między innymi o zwiększanie ryzyka kancerogenezy

- Acesulfam K - podobnie jak aspartam, to syntetyczny i bardzo szkodliwy słodzik

- Guma ksantanowa - mówi się, że to sfermentowany cukier ze zmutowanej kukurydzy. Brzmi niepokojąco, prawda? A gumę ksantanową również znajdziemy w wielu fit produktach. Główną rolą gumy ksantanowej jest funkcja emulgatora, z racji na jej lepkość „udaje” ona czasem gluten w tzw. produktach gluten free. Guma nie posiada żadnych wartości odżywczych.

- Syrop z agawy - Unikamy tej mieszanki glukozy i fruktozy

 

CO JESZCZE...

-Karagen- używany jako zagęstnik,czynnik żelujący, wypełniacz, stabilizator. To prawdziwy paskudnik pochodzący z czerwonych wodorostów. To śluzowy produkt, zawierający karageninę. Karagen posądza się o sprzyjanie powstawaniu nowotworów. Wg niektórych badaczy zmienia on swoją postać w organizmie człowieka na postać bardzo niebezpieczną dla zdrowia. 

- Czerwień koszenilowa - syntetyczny barwnik

- Azotyn sodu - niebezpieczny, utrudnia transport tlenu przez krew. W wysokiej temperaturze tworzy szkodliwe, rakotwórcze związki nitrowe w wyniku reakcji chemicznej z białkami

- Azotany - z racji ryzyka przekształcenia się ich w azotyny raczej unikać

- Glutaminian sodu - polepszacz smaku, tak popularny w swojej złej sławie, że chyba nie ma sensu się tutaj nad nim szczególnie rozwodzić, odpowiedzialny m.in. za tzw. „syndrom chińskiej restauracji”. Unikamy takich „polepszaczy”.

 

 

Co w składzie fit produktów jest w porządku, co jest wskazane i jakie produkty wybrać:

- ksylitol, erytrol, maltitol

- oligofruktoza

- inulina

- stewia, glikozydy stewiolowe

-guma arabska inaczej akacjowa

- agar-agar

- lukrecja

- melasa karobowa (karob-mączka chleba świętojańskiego)

*syrop ryżowy – napisane z gwiazdką bo jest to produkt co do którego uczucia są mieszane. Syrop ryżowy jest zdecydowanie lepszym wyborem niż syrop glukozo-fruktozowy bez dwóch zdań, aczkolwiek sam w sobie nie jest słodzidłem idealnym, jego indeks glikemiczny to 100! Niezalecany, aczkolwiek jeśli masz wybrać coś z syropem glukozowo-fruktozowym, albo z ryżowym, wybierz ten drugi zdecydowanie.

Tych produktów nie należy się obawiać i można śmiało włączyć je do nowej diety. Warto pamiętać kupując ksylitol, aby był to ksylitol fiński, czyli tzw. cukier brzozowy, pozyskiwany z brzozy a nie zmodyfikowanej genetycznie chińskiej kukurydzy. Na opakowaniach z ksylitolem zawsze jest informacja o kraju pochodzenia. Oprócz ksylitolu, erytrolu czy stewii słodzidłem mogą stać się naturalne produkty, które owszem zawierają cukier, ale mają również szereg dodatkowych wartości i właściwości odżywczych w tym witamin czy minerałów, np. dobrej jakości miód naturalny np. mniszkowy, syrop daktylowy, cukier kokosowy (w ograniczonej ilości,w końcu cukier to cukier, aczkolwiek o zdecydowanie niższym indeksie glikemicznym od sacharozy, zawiera witaminy).

O korzyściach ze stosowania tych produktów, bądź produktów je zawierających oraz o tych, które warto włączyć do swojej nowej diety będzie w następnym artykule.

Wiele znakomitych produktów, bezpiecznych, zdrowych i fit znajdziesz nawet w osiedlowych sklepikach, a na pewno w sklepach dużych sieci handlowych. Osobiście mogę polecić delikatesy Vital-Strefa Zdrowego Życia, gdzie asortyment zdrowych i naprawdę fit produktów jest ogromny. Sklepy tej sieci znajdują się na południu Polski m.in. w Krakowie, Bielsku-Białej, Czechowicach, Jaworznie. Polecam!  Innym fantastycznym i sprawdzonym miejscem są ekodelikatesy Strefa Diet. Kolejnym miejscem, gdzie warto zatrzymać się i zakupić wiele interesujących, o dobrym składzie produktów czy półproduktów do domowych produkcji są sklepy sieci Rossmann. Sklepy Rossmann to szeroki asortyment fit batonów proteinowych o świetnym składzie, naturalnych 100 % maseł orzechowych, kremów czekoladowych, wysokiej jakości suszonych owoców czy dostępność zdrowych słodzideł. Wysokiej jakości odżywki białkowe,całkowicie roślinne, idealne produkty uzupełniające zawartość protein w codziennej diecie dostępe są na www.silaroslin.pl , dostępne w wielu smakach, idealne do przygotowania zdrowych proteinowych smoothie czy domowej produkcji słodkości.

Wiesz już czego unikać czytając etykiety produktów fit, zatem powodzenia w komponowaniu nowej, zdrowej diety i nowej jakości życia. Pamiętaj, Twoje życie to Twoja historia, spraw, aby była piękna...

Pamiętaj również o zwiększeniu spożycia białek i dobrych tłuszczów w twojej nowej diecie oraz o ograniczeniu cukrów, ale o tym w kolejnej części artykułu z serii Jak zdrowo być fit :)

M.